D e  Ö t z t a l e r  C y c l e  M a r a t h o n,
235 Km, 5500 Hoogtemeters.

In Frankrijk wordt er door Nederlanders massaal deelgenomen aan de Marmotte. Oostenrijk, niet echt bekend als wielersport land, heeft de Ötztaler Cycle Marathon waar slechts zo'n 150 van de in totaal ruim 4500 deelnemers nederlander zijn.
 

Op woensdagmiddag kwamen we aan in Sölden. 's-middags maar meteen gaan trainen. Was het beneden in het dal goed weer boven op de Timmelsjoch was het met slechts 11 graden en een harde wind te koud voor het zomer tenue. Aanleiding voor Ben en mij om een paar honderd meter voor de top om te draaien.
Laten we het een leermoment noemen. Herman en Addo reden wel naar boven.


Herman op de Timmelsjoch


Donderdag hadden we een pittige training. Vanuit het appartement de Kühtai op (2020 hm) en weer terug naar Sölden. Maar goed dat we dit gedaan hadden want de Kühtai is een verradelijke klim. Stukken vlak maar ook met 18 % stijging. Behoorlijk kapot kwamen we terug in Sölden. In de wetenschap dat dit slechts één klim was van de vier die we in de tocht op zondag moesten rijden zag ik de bui al hangen.
 

Vrijdag een tochtje van 40 km naar Vent. Met een klim van 500 hm en met wat eten op een terras een mooie hersteltraining. Op zaterdag goed uitgeslapen en met de auto een hoogtestage gedaan bij een smeltende gletsjer. Ondertussen werd het weer alleen maar beter.
 

Zondag 26 augustus, 6h30, De start.

Tijdens het opstellen voor de start wordt er weinig gesproken.
Als er beweging komt in het peleton van ruim 4500 deelnemers wordt er muziek gedraaid van Rod Steward. Er wordt opgemerkt dat Highway To Hell van AC/DC beter van toepassing is.

Op naar de Kühtai. Het parcours was verkeersvrij gemaakt. In de dorpen werden
de gevaarlijke punten bemand door
de plaatselijke  brandweer. Ook stond er
op dit vroege uur al veel publiek langs
de weg.
Na 30 Km komen we bij deze eerste klim.
Deze ging met een lage hartslag beter
dan donderdags.
Na op de top de bidons weer gevuld
te hebben en wat gegeten, klaar voor
de afdaling. Dit was spectaculair omdat ook hier het parcour verkeersvrij was. Dacht ik dat ik hard ging met met 86 Km/h, Addo deed er nog een schepje bovenop. Hij ging hier helemaal als de brandweer met een maximale snelheid van 98,5 Km/h. (zie foto)

Ben en Herman klaar voor de start


Na de afdaling dwars door Innsbruck heen waar het verkeer voor ons werd tegengehouden op naar de Brennerpas. Met een hoogte van 1374 m de gemakkelijkste klim van vandaag. Tot aan de volgende klim was dit het enigste stuk waar het mogelijk was om in een groep te fietsen. Dus de juiste snelheidsgroep opgezocht en op naar de Jaufenpaß.

De Jaufenpaß ondanks zijn hoogte van 2090 m liep deze lekker omdat hij vrij regelmatig is. Als ik boven aankom bij de bevoorrading zet Ben net zijn volle bidons op zijn fiets om weer af te dalen. Hij heeft dus een kleine voorsprong. Deze afdaling is vanwege de vele bochten niet zo snel te nemen.
 

 

Mari strak in de bocht

 

Addo reed een zeer goede tijd.

     

De Timmelsjoch (2509 hm) met maar liefst 29 kilometer klimmen is dit de sloper van vandaag maar wel de laatste. Dus nog 'even' volhouden.
Op deze klim zien we de eerste die van de fiets
af moeten en verder lopen. Ze zullen opgepikt worden door de bezemwagen want er is geen mogelijkheid om op een andere manier weer in Sölden te komen. Ook worden de bidons gevuld met bergwater want het is inmiddels aardig warm geworden. Ik verlies op deze klim veel tijd door pijn in de rug die steeds erger wordt. Twee keer wat langer gepauzeerd maar het mocht niet baten. Eindelijk is de tunnel in zicht en dat betekent dat het wat vlakker wordt en we bijna boven zijn. Na de top te hebben bereikt mogen we 6 kilometer afdalen om vervolgens weer 2 kilometer te klimmen. Die gaan echt langzaam.
Na het tolstation is het alleen nog afdalen naar de finish in Sölden waar iedere finisher veel applaus krijgt.

'hinauf zum Joch werde Helden geboren'

 

 
Ben en Mari over de finish


De gereden tijden:

Addo Hammen           9:11
Rolf van Orsouw        9:31
Herman Huismans    10:29
Ben Verstegen         10:34
Brenda Zaal             10:35
Mari van Nistelrooij  11:12
 

Het hoogteprofiel, links geregistreerd door Herman rechts van de organisatie
Klik op de plaatjes voor een vergroting.

     
     

Samengevat.

Een geweldige mooie maar ook zware tocht. Van de 4600 inschrijvingen zijn er bijna 3900
binnen de tijd over de finish gekomen. Duitsers waren met 2300 inschrijvingen de grootste groep.
Er hadden 158 Nederlanders ingeschreven. En dat is weinig als je het vergelijkt met de Marmotte.
De organisatie waarbij 680 vrijwilligers bij zijn betrokken is perfect.

Mari van Nistelrooij
 

 

Link naar site van organisatie

Herman, Mari, Ben en Addo in het shirt wat alleen de finishers krijgen.

   
     
Opperbeste stemming na afloop.
     

 

^ Top ^

Made in His  sinds 2001 ©   info@twcdevoorsprong.nl   Ontwerp: Ginderwijd.nl        sitemap